tisdag 26 juli 2016

StentokigEn eftermiddag när det var stekande hett tyckte min arbetskamrat M att vi skulle vara lite turister. Sagt och gjort, vi drog till Rättvik och trakterna därikring. Vi åkte till ett av alla kalkbrott som finns där och kikade på blommor, stenar, olja, fossiler och kristaller. Ja, Siljansområdet är ju väldigt geologiskt intressant pga meteoritnedslaget som formade Siljan. 

Blodnycklarna hade blommat över men deras fröställningar stod kvar och det fanns en massa andra blommor att titta på. Och mycket riktigt så droppar det fram olja ur bergväggen, vi såg några få fossiler och kristaller samt några stora runda stenar som såg malplacerad ut mitt i altihopa. 
Vi klättrade lite för att se bättre, pratade, fikade, drack vatten och det var varmt...men väldigt trevligt. Tack för det! 


Jodå, det är faktiskt olja, men det var visst för liten mängd och för krångligt att få fram så den får sippra fram ifred :)


Är det en stor Venusgudinna som ligger där och sjunker? Eller är hon på väg fram? 


Flouritkristaller på berget.


Den här undrar jag över, vad är det? Som en större maskrosboll, tittar ni noga så ser ni en del till, åt höger på bilden. Den grenar sig alltså.

2 kommentarer:

Tomas Varg sa...

Åh va spännande med fossiler!!!
Jag undrar också vad den där större maskrosbollen är för något 😎

Laila sa...

Det finns en del korgblommiga som bildar liknande fröbollar men det är svårt att identifiera utan att man ser alla växtens delar.
Spännande utflyktsmål!
Allt gott!/Laila