fredag 22 juli 2016

Läkeväxtkurs.Jag har varit på kurs torsdag och fredag i Gimsbärke hembygdsgård. Kursen ordnas av Ann-Louise Fransson som driver företaget Botanikan. Hon har många strängar på sin växtlyra men just nu var det läkeörter som stod i centrum. Till sin hjälp i köket hade hon Ingmarie Nygårds som driver Ingmis Human Touch och Stallpetters delikatessprodukter. 

Jag hämtade upp Ps syrra M på torsdagens morgon och vi letade oss till rätt ställe...inte så vackert på framsidan kanske men en bra lokal och vilken utsikt! Vi har gjort kortare vandringar i närområdet och tittat på växterna i deras naturliga miljö, pratat om dom och fått veta vad dom är bra för/mot. Pennorna har gått varma i våra block och vädret har varit fantastiskt. Klarblå himmel båda dagarna. Till slut vill man bara vara i skuggan. På em första dagen så gjorde vi en utflykt till sjön Gimmen, först lite fika och sen tittade vi på växter som trivdes i skogsmiljö och längs stranden.  Min huvudvärk blev bara värre och värre under dagen och M fick köra hem. Jag mådde illa och kraschade i sängen när jag kom hem. Sov fram till 01.00 och var vaken ca en timme innan jag lade mig igen.
Sjön Gimmen.

Dag två började på samma sätt, plockade upp M och en till tjej. Lite växter, lite om hur läkemedelsverket jobbar med växtbaserade preparat och sist det många längtat efter...kokandet :) Vi fick göra ringblomssalva och aloe vera-kräm. Det är två olika tillvägagångssätt och det var ju bra att få prova olika. Jag glömde såklart att ta recepten men jag tror att M tog. Annars får jag maila fröken :) och jag antar att nätet svämmar över av olika spännande recept. 
Det har varit en bra helg, en trevlig grupp och mycket bra kunskap. Tack för det!

Och Botanikan....himla klurigt namn. Dels då anspelningen på botanik såklart, läran om växter kan vi väl kalla det och sen blir det ju: Bota ni kan och man tar isär ordet :) Såna namn gillar jag! 


4 kommentarer:

Laila sa...

Så roligt! Detta är kunskaper man alltid har nytta av! Nu för tiden kan man inte köpa "äkta" ringblomssalva, tur att det är så lätt att göra själv - särskilt när man är ekologisk biodlare med egen ringblommerabatt! För ni använde väl torkad och oljeextraherad ört och inte det där skumma preparatet där man tar mycket mindre än en pytteliten knivsudd starkt färgat pulver till flera deciliter salva?
Allt gott!/Laila

Annica sa...

Naturligtvis använde vi äkta örter Laila :) Hon som höll kursen är otroligt välutbildad :)

Vida sa...

Vilken spännande kurs <3. Låter hur kul som helst.
Kramar från Liv

Tomas Varg sa...

Fina foton. Gimmen gillade jag
Kul att du hade en rolig helg trots migrän