tisdag 17 juli 2018

Det är varmt...Det är varmt...det är vi inte bortskämda med i det här landet. Dom senaste dagarna har tempen legat på 26-30 grader och på nätterna går den ned till 13-15 grader. Så på kvällarna vädras det för fullt för att få en ok sovtemp i huset. Katterna ligger mest i skuggan någonstans och sover och kaninerna ligger under buren där det alltid är skugga. Hanna envisas med att vara där vi är men även hon måste ge upp och gå in i skuggan och sova nån timme.
Idag har jag knappt varit ute alls...haft huvudvärk och undvikit solen.

Värmen och bristen på regn gör att det är väldigt väldigt torrt ute i markerna, eldningsförbud råder! Tänk även på att en fimp tex kastad från bilen kan göra så att det börjar brinna. Eller om man parkerar bilen i högt torrt gräs då kan den varma katalysatorn göra så att det antänds. Det brinner just nu på flera ställen i landet.... läskigt. 

Trädgården håller på att ge upp... tom växter med rejäla rötter blir plötsligt bruna. Som ena halvan av en gammal syren och en rhododendron. Vissa perenner ser opåverkade ut och andra slokar. Kökslandet är en ren katastrof, tur jag inte är beroende av den för att överleva. :) Gräsmattan ska vi inte ens prata om. Jag vattnar vissa perenner, dom som blev nyplanterade i höstas, för att dom ska ha nån chans. Den svartavinbärsbusken jag fick av syrran vissnade från en dag till en annan, får se om den orkar nästa år.


En riktigt ruffsig vallmo :) Samma exemplar på båda bilderna.


Klematisen har iaf slingrat sig på ett vackert sätt i år och grannen som är en vinranka, bär tyvärr bara två klasar. Synd, för i år hinner dom mogna ordentligt.Jag och killarna åkte till Svartnäs en dag och tänkte bada och sola vid sjön Sixen...men det var så mycket folk där att vi vände tillbaka och badade mitt i Svartnäs istället. Det har vi aldrig gjort någon gång.
Helt ok litet bad, bäst för dom lite yngre kanske. Men A fick en allergireaktion när det kom mera folk...vet inte varför. Dom hade hundar i en öppen bil längre bort men det borde han inte reagerat på tycker vi..men det började då. Kanske hade dom andra djur hemma och han reagerade på kläderna. Vi åkte iaf hem.


Badplatsen mitt i Svartnäs.

I går var jag och Hanna ned till vår badplats så jag fick tvätta henne lite. Efter en stund kom grannarna så vi språkade en stund innan vi gick hem. Brukar gå ned på morgonen eller kvällen nu för tiden då barnen är stora och badar på andra ställen med kompisarna.
I lördags åkte jag och vännen I till Borlänge, shoppade lite och åt glass. I Romme finns det en kiosk som säljer en massa olika smaker och former på glass. Jag åt en slags båt med apelsin/choklad, ägglikör och marsipanglass, grädde, kolasås, strössel, banan och ett rån.  Göttigt!

1 kommentar:

linnea-maria sa...

Det är alldeles för varmt för mig. Jag tittar hopplöst på väderprognosen..inget regn i sikte. Jag spar så mycket vatten jag kan för att vattna med. Jo jag har vattenspridaren på mitt grönsaksland, men torkan gör att det växer dåligt.