torsdag 17 maj 2018

Glastonbury. Del 1. Gudinnor och häxor.


Tänkte försöka skriva om resan till Glastonbury, England. Men är lite trött och irriterad för bilderna ville inte laddas upp...

I alla fall så tänkte jag klargöra lite saker i det inlägget.
Jag har ju gått lite olika kurser både sånt som går mot mediumskap och sånt som är mera häxigt. :)

Häxa för mig har alltid varit en klok gumma, duktig med örter, stenar, väderstreck  och elementen, jordklokskap helt enkelt. En som gjort ritualer och ceremonier för att hjälpa sig själv och andra. 
Sen finns det mera organiserade häxor i olika grupperingar varav Wicca nog är mest bekant för dom flesta. 
Gudinnedyrkan däremot har jag inte haft mycket kunskap om eller ens trott var en grej längre. Så visade min Fröken J oss om häxans årshjul med elementen, dom olika högtiderna ( 8 st )  och gudinnans olika ansikten. Bla...det är mera saker med där...Gudinnan är ju en och alla.... Moder jord i olika skepnader från den unga flickan tidigt på året till den gamla haggan i slutet. 
Det finns olika hjul...tex det keltiska och det nordiska. Man säger ofta att gudinnan har tre ansikten, den unga, modern och haggan. ( dom tre månarna på bilden nedan ) I det nordiska har man lagt till älskarinnan...hur ska hjulet annars kunna snurra? Om det finns 8 axlar...då haltar ju hjulet om det är tomt på det ena :) Och älskarinnan är ju farlig...en kvinna som tar för sig av livet och vet vad hon vill? Läskigt...
Men på våra altare osv så finns det såklart plats även för guden, många gånger i form av en hjort. Balans i allt...kvinnligt och manligt.

I Glastonbury är gudinnekulten stark. Där finns ett av dom äldsta,om inte det äldsta, gudinnetemplet i mordern tid. Dom har flera olika byggnader där dom håller kurser, ger behandlingar osv. Vi besökte bara själva templet. Där kan man bara vara en stund, meditera, få hjälp av en blivande prästinna, be, dra olika kort, tända ljus osv. Det ser väldigt oansenligt ut utifrån men är rikt dekorerat inuti. Dom byter färger och saker efter högtiderna. Nu var det Beltane och templet gick i rött. Just i Glastonbury är Lady of Avalon en stor del av den här tron.
Även legenderna om King Arthur och riddarna vid runda bordet finns här och där.  Det finns en kulle i utkanten som kallas The Tor som enligt legenden är ön Avalon....att området runt om skulle ha varit under vatten förut. Läs gärna mera...googla! Jag är ingen expert på varken gudinnor eller historia :) 

Till Glastonbury goddess temple... R
Annan text jag hittade....  HÄRTypisk bild på gudinnans tre ansikten...månskärorna,den unga flickan, modern och den gamla. 


Även här är månskärorna med. En del prästinnor har en blå månskära tatuerad eller målad i pannan.Det här är Goddess hall, där man samlas i större grupper tex vid kurser. Alltså inte templet.Excalibur, det magiska svärdet i King Arthur.Dom åtta olika gudinnorna och så en längst fram som liksom är urmodern, moder jord. I verkligheten var den sååååå vacker. En av väggbilderna på innergården vid templet.


Så...lite info om  det.... i Glastonbury finns även dom flesta religionerna representerade på något sätt. Det är en väldigt öppen och tillåtande stad. Ingen reagerar nämnvärd på någonting, du kan vara hur som helst. En del kallar området för jordens hjärtchackra.
Tänkte berätta mer om själva resan under dom kommande inläggen. Häng med!


1 kommentar:

Tomas Varg sa...

Fina foton, du verkar ha haft en härlig resa :)