torsdag 15 december 2011

Egypten del 3.Då har vi pratat hotell och pooler, idag ska vi prata om havet. Som jag och P hade kunnat plaska i hela dagarna men som barnen inte var direkt förtjusta i. Vi brukade gå ner till havet på morgonen och till någon pool efter lunch. Rakt nedanför vårat hotell var det inte så barnvänligt, stenigt och koralligt. Går man en bit till, mot Waterworld så blir det mera sand och lättare att ta sig ut i vattnet. Går man ännu längre blir det nog ännu bättre. Men barnen var fåniga och rädda att trampa på något i vattnet. Andra dagen såg vi nämligen en fisk som låg på botten ganska nära stranden, den hade en pigg på svansen och såg ut som om den var död med en massa sand på sig. Men den var levande. Och visst ska man vara försiktig och ha badskor eller foppatofflor på sig, absolut. För det finns sjöborrar, fiskar och vassa koraller som man kan trampa på. Men dom var överdrivet fjantiga för att slippa bada i havet. L tycker att havet är äckligt, A tyckte att vattnet var för salt när han försökte snorkla och J var rädd för botten. Suck. Så dom badade lite men lekte mest på stranden. Alla barnen utom C...hon var som en liten sjöjungfru och var tom med P ut och snorklade när vi andra var vid poolen.


Johannes begravd i sand.


Men vi hade ju köpt ett vuxencyklop och ett i barnstorlek så vi försökte få dom att titta lite under ytan i alla fall och A provade till slut en längre stund med P. Och tyckte att det var ok. J bar jag ut en av dagarna och gick runt vid ett mindre rev och visade honom fiskar och koraller. Själv så har jag aldrig snorklat förut, inte här hemma heller. Jag älskade det!! Försiktig först, lite rädd för det djupa och ville inte gärna vända ryggen åt havet. Men glad när jag såg mina första färg-granna fiskar. Sen blev jag modigare och följde med P längre ut medan dom andra var snälla och tittade till våra barn. På ett ställe flöt vi bara tyngdlösa bredvid varandra medan ett helt gäng med olika fiskar simmade omkring oss, så nära att dom strök mot magen. Magiskt!! Mindre magiskt att jag plötsligt skrek till och undrade om något var på min fot men P kunde inte se något. Det sved liksom till. När jag senare sköljde av mina skor och fötter så hade jag något tentakel-liknande som hade klistrat sig fast vid skon, fick knappt bort det. Ungefär lika tjockt som en daggmask och kanske 15 cm långt. Äckligt! En gång när jag var ut själv så kom det ett helt stim med silverfärgade fiskar som jagade med öppna munnar, följde varandra perfekt. Då hade jag en undervattenskamera med mig, hoppas bilderna blev bra, inte framkallat dom än. Lyckades även få kort på Nemo :)

Killarna framför trampbåtarna med glasskiva i botten.

Sista dagen åkte ju N och tjejerna till vattenlandet igen och P tog med våra barn till poolen. Så jag och syrran fick vara ensamma på stranden fram till lunch. Äntligen semester, äntligen ligga stilla i solstolen ;) Efter lunchen så hyrde vår familj en trampbåt och AC och dom gick till Waterworld. Båten hade en glasskiva i botten och P trampade och jag och barnen glodde genom glaset. Då var dom minsann impade av allt dom såg där nere :) Väldigt bra sätt att kunna se allt under ytan utan att snorkla.
P och A snorklar. Bojerna ringade in reven och man fick inte simma innanför eller stå på korallerna.


A fryser efter badet. Himla bra att man får låna badlakan och inte behöver släpa med sig sådana hemifrån.

Sammanfattningsvis då.... JAG hade gärna varit mer vid och i havet. Så otroligt många fina fiskar och känslan av tyngdlöshet....det går inte att beskriva. Förmodligen den enda anledningen till att jag skulle åka tillbaka till Egypten. Tråkigt att stranden var så "ful" och svårt att komma i vattnet på en del ställen. Hade varit bättre för barnen med mera sand och mindre sten, men det visste vi ju när vi åkte. Extra plus att det fanns "ta det själv dricka" vid strandbaren men dom gick även runt och tog upp beställningar, utan att på något sätt vara påflugna. Mera snorkling åt folket! :)

3 kommentarer:

linnea-maria sa...

Vad trevligt det låter :) Hoppas det blir en fin bild av fiskarna

Lovisa sa...

Åh, vad mysigt! Jag älskar också att snorkla!

Vida sa...

Hoppas också fiskbilden blir fin.. blir så snorkelsugen när jag läser hos dig.. och semestersugen. Tur att jag åker om ca 2 månader.

Kramar från Liv