söndag 23 juni 2013

Midsommarhelgen 2013.Ni som följt min blogg ett tag vet att vi inte firar traditionell dalamidsommar :) Vi brukar åka en sväng på fyrhjulingarna, gärna båda dagarna. I år var vädret så mulet och grått så vi tog bilen istället. Och då kan ju Hanna vara med också. 
På självaste midsommarafton så tog vi det väldigt lugnt på förmiddagen, P var tom i garaget en stund. Sen tände vi grillen, dukade på verandan och min pappa kom hit och åt med oss. Det blåste en del men jag ville sitta ute i alla fall :) Efter några timmar var vi mätta och pappa åkte hem. Men längtan efter naturen drev oss ut. På med "lortkläderna", packa fika osv och så åkte vi mot Vintjärn. Stannade på ungefär halva vägen och gick in i skogen. Vi hade ett mål...bara jag som varit där förut och det var längesedan.


Vi fick se en gök, jag har aldrig sett någon förut. Har du? Många har hört den men få har sett den...sägs det i alla fall. Klicka gärna på bilderna om du vill se bättre.Målet var Böls kyrka, ett sk jättekast. Man trodde att jättarna inte tyckte om klangen från kyrkklockorna och kastade stora stenar mot dom. Nu vet vi ju att det är inlandsisen som dragit dom med sig. Böls kyrka ska enligt uppgift vara 12 meter hög och det finns flera stora stenar i området. Ibland hålls det gudtjänster här och skolklasser brukade passa på att gå hit och titta när man jobbar med istiden och dess lämningar. Jag vet inte om dom gör det nu...inte mina barn i alla fall. Vi gick genom skogen men nu finns det bilväg ända fram. Midsommarnatt och allt...jag la handen mot stenen och "tonade in" på den...visst finns det kraft där.... Men barnen pep och ville vidare, jag måste åka tillbaka i lugn och ro :) Vi stannade på några flera ställen och kom hem sent. På hemvägen fick vi se ännu en älg. En orädd som stod kvar länge.


Dagen efter velade vi igen...åka fyrhjuling eller inte? Till slut packade vi golfen med fiskegrejor, korv, fika, hund och barn och åkte iväg. Vi kollade några tjärnar men det var så sumpigt runt dom. Inte så kul om man vill stanna en stund....knott å blöta fötter..nä tack.Linnea...det är väl en söt liten blomma?

Till slut hamnade vi på en badplats vid Ågsjön, tror den kallas Petters Udd. Där fiskade killarna, jag och Hanna gjorde upp eld. Dom har nyss byggt en fin slogbod där med ny eldstad så det finns två grillplatser.
Ingen fisk ville nappa men korven och marshmallowsarna smakade bra trots att vi glömde korvbröden. Det brukar vara muggarna som blir kvar hemma men nu blev det bröden. När vi släkt elden och var på väg mot bilen så kom min syster med familj! Dom var också ute och åkte en sväng så vi pratade en stund. Vi skildes åt och vår familj fortsatte färden. Snirklade på okända skogsvägar en stund och utforskade lite, J passade på att ta en tupplur, innan vi vände mot Vintjärn.


 En liten bildserie...

Vi åkte över banken vid gruvdammen och stannade vid ett litet vatten för att prova fiska. Ganska mycket knott så J satte sig i bilen nästan direkt, jag och Hanna tog en promenad och P och A fiskade. P fick en liten öring! Den stektes och åts upp direkt vi kom hem.

 Gruvlaven. Jag gillar som sagt fina vägar med ängar runt om :)Det syns på träden på andra sidan att bävrarna har dämt upp vattnet, granarna har dött.

Vi var inte ute lika sent den här dagen men det var en trevlig tur. Så...inte speciellt midsommaraktigt men helt utan krav, inga finkläder, inget besök på Gammelgården, inga tider att passa osv. Men lite längtar jag efter det också....nästa år kanske det blir lite mera uppklätt...? :)
Idag började jag dagen med rökt regnbågslax på rostat bröd, så gott! Tack pappa för fisken! P har försvunnit ner i garaget, barnen har sett på film men har gått ut nu och jag har lagt i en tvätt och skrivit blogg. Nu ska jag hänga tvätten och kanske åka tillbaka mot Vintjärn, såg en förvildad växt på en plats där folk brukar slänga växtavfall.....:)

4 kommentarer:

Tomas Varg sa...

Oj oj oj vilken midsommar! :) Va kul. Fina bilder
Som vanligt. Fotot på gruvlaven var fin men även öglan i stenen var ett jättefint kort. Skulle funka jättebra som skrivbordsbakgrund på datorn :) Älgen var jättefin och den där stora stenen blev man ju sugen att klättra på :)

Vida sa...

Låter härligt att fira precis som man vill.. och vilka fina bilder vi får ta del av. Du är en duktig fotograf.
Kramar i massor

Livskrafter sa...

Härligt med alternativa sätt att fira midsommar tycker jag. Vem har sagt att allt måste vara på samma sätt som alla andra gör.
Ni verkar ha fått en härlig tur tycker jag
kramar
Emma

linnea-maria sa...

Vilken jättesten! vi har ett jättekast i Johans skog men vi gick inte förbi där nu i helgen, skymtade den bara mellan grenarna, vi gick upp på berget istället. :)