torsdag 8 juni 2017

Besök, önskat och oönskat.


I måndags kom I hit, vi pratade, fikade, tog en promenad och plockade en bukett liljekonvaljer åt I att njuta av. Vi har massor runt huset, doftar ljuvligt. :) 
Löjtnantshjärtat blir större och större för varje år, just nu är det lite plattare pga regnet.Prydnasapeln är röd i början, sen är den full med blommor i rosa.Styvmorsviolerna hjälpte till att fira nationaldagen.


6 Juni, Svergies nationaldag och vår förlovningsdag, 11 år i år. Något bröllop verkar det aldrig bli..
Vi firade inte nämnvärt, P åkte och jobbade, men fina blommor blev det :) Riktigt härligt röda.Den gamla morsdagsbuketten har snittats om, rensats och kastats fula blommor och nu piffats upp med några liljekonvaljer. Man behöver ju inte kasta hela buktten om några fortfarande är fina. 
Katla övervakar gården....vet inte om kaninerna gillar besöket. Dom är inte rädda i alla fall.


Men några andra besökare/ boende är inte önskvärda. Innan jag åkte på semester så såg jag större myror vid rabatten vid Lillstugan men hann inte forska mera i det då. När jag kom hem var dom mera aktiva... såg ut som dom byggt bo i stocken som låg runt rabatten. Dom gick även på nedre listen bort mot komposten. Jag vill inte ha myror vid Lillstugan. Matade dom med Myrrgranulat, sånt dom ska bära hem till boet och alla ska dö av. Ja, elakt.  Ingen förändring alls... snarare fler myror än färre. Matade mera. Inget hände. Så jag tog och grävde bort stocken, sprutade vatten över kvarvarande gångar under jord och väntade. Resultatet? Fullt med myror i springorna i stugans vägg, den är timmrad. Nu syns det tydligt att dom har in och utgångar där och förmodligen ett sk sattelitbo i väggen. Huvudboet är nog i marken för dom vill ha mörkt och lite fuktigt till drottning och larver. Nej nej nej...hur ska jag bli av med dom? Vet att det kan vara besvärligt. Och svårt att artbestämma...men jag är rädd att det är hästmyror som gillar trä... Min stuga! Har mailat Anticimex få se vad dom svarar. 
Det bästa är ju att kunna samsas...men inte med djur som äter upp min stuga och kanske kommer in i den. Än så länge är det bara ca 15- 20 myror som legat döda därinne. 
Verkligen oönskade besökare...för fast boende vill jag inte att dom blir.


1 kommentar:

Tomas Varg sa...

Stremt med myror :(