tisdag 27 juni 2017

Vilda guckuskor och tama blommor.


För flera år sedan så köpte jag en bok på loppis som hette Dalablommor- en vildbukett. Den tog upp flera ovanliga växter i vårt landskap och deras växtlokaler. Där fanns bla guckusko med..som skulle finnas i Rättvik. Men så, något år senare, dök det upp bilder på guckuskor hos en arbetskamrat... som han sett i Säter. Det hade jag velat se...men det blev inte av då. Nu kom jag på det igen, men trodde att jag var för sen i år. Tittade runt på nätet och hittade bilder som var ganska färska. Ja! Frågade I om hon ville vara med och i söndags hämtade jag upp henne och vi styrde mot Risshytte hage/ Säter. 
Efter en kort promenad på hala spångar, jag ramlade faktiskt,  så dök dom första blommorna upp. Dock inte guckusko, men det finns andra fina växter i samma område. Ett område som inte är stort, det finns spångar runt om och den här tiden på året får man bara gå på markerade stigar för att inte förstöra. Trots det så hade folk gått runt bestånden så marken var alldeles trampad och lerig. 
Lite längre fram så dök dom första skorna upp...dock fula och sönderregnade. Mitt hjärta sjönk lite..nej...ska jag ändå inte få se dom? Men jo då.. där stod dom i all sin prakt! Så fina, nästan overkligt att dom växer vilt. Jag räddade ju två från min morfars gamla trädgård där dom håller på att dö. I år ser dom lite piggare ut, men inga blommor. 
Vi gick omkring på spångarna en stund och tittade innan vi nöjda drog vidare...
Dom första som dök upp var smörbollarna aka daldocka. Också en annorlunda syn för oss här.Ormbär, tack Helena för namnet :)
Äntligen guckuskor!


Alla orkideer i Sverige är fridlysta. Se men inte röra!Efter blommorna så åkte vi till Forsnäsgården, tittade på allt fint dom har i inrednings och presentväg och såklart fikade vi. Så gott fika där till bra priser. Nästan hemma igen så besökte vi Kniva Trädgård som drivs av André Strömqvist och Andreas Graveleij, kändisar i trädgårdsvärlden :) Tack I för sällskapet!
Min vita ros blommar med massor av blommor, då kan man lyxa till det 
och plocka in några.


Snart dags för pionerna, längtar. Hoppas verkligen inte att dom kommer att regna sönder. Finare väder nu tack, snart semester ju!Jag och Hanna råkade skrämma några andungar, dom nästan sprang på vattnet.Franz inspekterar rädisorna.Och kaninerna fick den ena midsommarbjörken. Dom äter bara något enstaka löv av björk men dom kan alltid roa sig med att bita av alla smågrenar och sen gnaga på dom större delarna. Bra sysselsättning och bra för tänderna. 


Nu är jag trött, sovit dålig och för lite men först måste jag ut med hundarna en sväng. Ja, hundarna, som i två stycken... Tuss är här :)2 kommentarer:

Tomas Varg sa...

Jag kan tyvärr inte hjälpa dig med blomman ;)
Fin bild på dig <3

Helena sa...

Ormbär kanske?