lördag 18 augusti 2012

Orsa Björnpark.


Jaha, då kör vi andra delen av våran Orsavistelse då. Klockan ringde, jag in i duschen, barnen vaknade. Vi gjorde oss i ordning och gick ner för att äta frukost. A tramsade en del men medicinen hade väl inte hunnit göra verkan än och så var det ju andra människor där och åt, kanske hade han inte räknat med det. J kunde äta rätt bra med bara en tand men jag och A skrattade åt honom för ju längre frukosten led desto mera hängde hans andra tand. Han fick komma till min stol och jag drog ut tanden på honom :) Han såg så rolig ut att jag och A skrattade mest hela dagen när J pratade. :)


Tandlöse...

Vi packade ihop våra saker och checkade ut, hon som har hotellet är verkligen jättetrevlig, det känns som om man bor hemma hos dom :) Vi åkte mot Grönklitt och Orsa Björnpark. Innanför entrén har dom en souvenirbutik, utställningar och uppstoppade djur. Vi kikade där först men var ivriga att komma ut till djuren.


En uppstoppad varghona med ungar....sorgligt på något sätt. Men det var dom enda vargar vi såg.En skalle av en grottbjörn och eftersom jag älskar böckerna om Ayla som bor en tid hos Grottbjörnens folk så måste den ju fotas :) Grottbjörnarna är utdöda nu.


Dom första djuren som mötte oss var dom här Kodiakbjörnarna, deras område är nytt därför ser det lite tråkigt ut men det var finare åt andra hållet. Tråkigt är det också med nätet, bilderna blir så fula... men ingen av dom här djuren vill då jag gå in till :)


Nja...kanske till det här lodjuret, han låg lugnt och väntade på maten som serverades klockan 11.00. Vet ni...om ni vill se djuren bättre så klicka på bilderna.
Vi kom gående mot isbjörnarnas rike när vi ser en av dom gå längs med staketet. Vilken maffig sak! Och helt overkligt att se en sån vit stor björn i ett hägn. Jag har sett isbjörn på Philadelphia Zoo, och en del av dom andra djuren här med...men det är inte samma sak. Dom har så små ytor där, det ger inte samma känsla. Tyvärr så hann vi inte fram för några närbilder men vi tittade på när den andra björnen badade och lekte med en stock.Vid isbjörnarna fanns det flera olika utställningar och informationstavlor och olika tester man kunde göra. Informationen gällde inte bara björnarna utan även andra djur som lever i polartrakterna. Och en hel liten värld av uppstoppade djur.A provar på att sitta blickstilla för att "fånga en säl", man skulle se när några fjädrar rörde sig ovanför det tänkta andningshålet och då trycka på en knapp. Det var skitsvårt!Våra vanliga brunbjörnar blev "inlurade"med korv och honung i en minde inhägnad medan skötarna gick ut i deras stora hägn och gömde korv,vindruvor, äpplen och smetade honung på träden. Allt för att aktivera björnarna. Det fanns flera hägn med vanliga björnar.Plötsligt så kom en av tigrarna gående precis vid staketet! Vände upp sitt ansikte mot oss och vädrade, vände och gick in i hägnet igen. Så kom den andra och gjorde ungefär samma runda :) Så vackra!


J klappar en ofarligare variant i tigerutställningen.


Slöfockar!

Kamtjackabjörnen ville inte fotograferas.


Och brunbjörnshonan med ungar var svåra att få på bild, men vi fick höra hennes brölande.

Vi spanade efter vargar men fick inte se några till As stora besvikelse, inte heller järven såg vi. Men vi såg Persisk leopard och den vackra Snöleoparden och ett Berguvs par, men dom bilderna blev riktigt usla. Leoparderna var slöa och låg bara stilla. Vi tittade i butiken när vi gick ut och A fick en varg och J en tiger...jag fick inget. Vi var nöjda med besöket, parken var fin även om dom bökat och byggt om. Det finns en toppstuga om man vill äta och fika och njuta av en otrolig utsikt eller så tar man en korv i något av kioskerna som även hade läsk, glass och godis.Men nu ville vi bada, solen sken ju! Mot Orsa camping igen!Vi stannade nån timme innan vi åkte hemåt, barnen hade roligt och vattnet var helt ok varmt men vi började känna att vi ville komma hem i tid. Och det gjorde vi gott och väl. P åkte till jobbet klockan 21.00 så vi hann babbla av oss allt vi gjort med honom :) Jag är jättenöjd att vi åkte, vi hade trevligt hela tiden ( nästan ) körningen gick bra och vi hittade allt direkt, solen sken, hotellet och björnparken svarade upp till förväntningarna och alla var nöjda. :)


2 kommentarer:

Laila sa...

Ni verkar ha haft en lyckad utflyktsdag! Blir lite förvånad över att det fanns så många uppstoppade djur där...
Snart börjar ju skolan för barnen. Hoppas det går bra med din son!
Ha det gott!/Laila

Tomas Varg sa...

Verkar varit skoj! Tråkigt med uppstoppade djur och ledsamt med skallen från en grottbjörn. Hälsa A från mig, han verkar gilla vargar :)