lördag 21 april 2012

Varning! Barnskryt!

Jaha...Blogger har visst bytt utseende " bakom ridån"....men jag tror att jag ska kunna knåpa ihop ett inlägg ändå.


Jag var ju i skolan i torsdags och i  fredags var det dags för utvecklings-samtal med fröken. Det blev bara jag och A som gick dit för J hade feber så P fick vara hemma med honom. Vi började med att prata om hur A upplevde skolan, han tycker det är sådär, lektionerna är oftast tråkiga och rasterna är bråkiga. Han känner väl lite att han inte passar in även om han tyckte att det var något bättre nu. Som han själv sa: Det känns som om jag har mer kompisar nu, fast jag eg inte har det. Med sin ADHD har han en förmåga att komma på kant med folk, fast det inte är meningen. Han reagerar ju på impuls och hinner inte tänka om det är bra eller dåligt. Men på honom låter det som att han har sina 2-3 närmsta vänner och inga fler, fast fröken säger att han är med och leker med dom andra också och att han absolut inte har "låg status". Just nu är det superpopulärt med sparkcyklar och A tycker det är jättekul att åka i skolan. Och barn från alla klasser är med och åker, kanske därav hans upplevda "mera kompisar, fast ändå inte", han känner sig nog mera delaktig.

När vi började med själva skolarbetet märktes det på A att han lessnade, att det var tråkigt men han fick sätta upp till 3 + på dom olika ämnena. Det roligaste var idrott, slöjd, musik och teknik följt av matte och bild.
Dom hade även fått självskatta sig själva på nationella proven, vad dom tyckte att dom var bra på och vad dom förstod. Fröken tyckte att A hade skattat sig själv alldeles för lågt i både matten och svenskan, det är dom NP dom har haft.
Jag citerar en del av vad hon skrev ang matten:
" Amadeus, du är inte medveten om hur mycket du förstår av matematiken. Du kan mäta, geometri, kan uttryck, kan huvudräkning, förstår, följer och för matematiska resonemang, kan skriva mattehändelser, ser mönster och vad som är rimligt. Sammantaget så förstår du matematik alldeles utmärkt! För att utvecklas ännu mera är det viktigt att du förstår att du har en god matematisk förmåga!"
Han var bland dom bästa i klassen på NP i matten och i svenskan hade han alla rätt på båda delproven!! Superstolt mamma!
Ang engelskan:
"Du kan med stor säkerhet fråga och svara på engelska. Du lägger ofta till en extra kommentar som passar väl in. Du har ett gott öra och förstår direkt hur ord uttalas. Du lyssnar en gång ( eller två ) och så kommer du ihåg uttalet. Det är viktigt att du utvecklar din skrivförmåga i engelska också. Kanske skriva dialoger som du  dramatiserar tillsammans med andra?"
Teknik:
"Här har vi en mästare på konstruktioner. Du kommer att ha riktigt roligt när vi ska se allt i Falu Gruva. Titta riktigt noga på Polhems alla uppfinningar och inspireras av dem att göra något själv"

Han hade fina lovord på det mesta men såklart finns det sånt som inte fungerar, tex musiken....han kan, men det blir för bråkigt och han blir uppspelt och förstör för dom andra. Likaså om många pratar samtidigt, tex klassråd. Vi pratade även om det här att ta sig tid, att lägga ner lite mera jobb på uppgifterna, inte bara bli klar fort. Det kan komma att bli bättre med en dator för då är det inte lika jobbigt att skriva och då kanske han broderar ut texten mera.
En sak som hon sa fastnade hos mig...och jag tror på A också. Hon sa att det är jättebra och kul att vara bra på idrott men det är killar som du som vinner i längden. För hon vet att A tycker det är tråkigt att vara minst och inte hålla på med idrott på det sättet. Nu funderade han på det där på vägen hem....och jag tror att han insåg att det finns annat att vara bra på. :)
Jag är så stolt över min son....att han är duktig i skolan trots sin ADHD- problematik och allt det ställer till för honom. Nästa vecka är det Js tur att följa med på sitt första utvecklingssamtal :) Älskar er killar!3 kommentarer:

linnea-maria sa...

Du har all anledning att vara stolt. Vad duktig han är, vilket bra betyg. Skolbytet för O var ett riktigt lyft. Han tycker jättemycket om sin nya lärare och läraren säger att han är en toppenkille och han får bra omdömen på ämnena. Han är fortfarande en sprallis men det finns inga bekymmer längre :)

Anonym sa...

Klart du ska vara stolt!

Och vilken härlig lärare han verkar ha :)

/Annika

Vida sa...

Härligt med barnskryt!! Kul också med en lärare som verkar se sina elever och kan så tydligt tala om för dem vad de kan.. det är jätteviktigt att få det.

Kramen och hoppas tankarna snurrar i en riktning du vill

Liv