onsdag 25 juli 2012

Styggforsen.


Nu har det ju varit några dagar med mulet men inte med så stor regnrisk så idag tog vi en tur till Rättvik med omnejd....och nog fan regnade det på dom flesta ställena. :(
Först åkte vi till en tjej och köpte la poterie vinglas som jag sett på internet -loppis, sen lämnade vi av dom hos svärmor :) Hon blev glad.
Nästa stopp var vid en fäbod, där svärfar och sambo har huserat dom senaste somrarna.  I husvagn...men nu har dom köpt en egen liten stuga där som dom ska renovera. Vi åkte vidare till Rättvik och Bella pizzeria...som var sådär. Rent och snyggt men våra pizzor hade gärna fått gräddats en stund till. Fyllningen halkade omkring på pizzorna och A petade bort skinkan med orden : den är ju inte färdig än. Jag åt en som hette Amadeus :) och smaken var det inget fel på men konsistensen gjorde att det var lite....äckligt, rent ut sagt. Sen gjorde vi ett kort stopp vid springkällan, man svänger in vid travbanan för den som vill åka dit. 


 Springkällan i Rättvik, som eg är ett gammalt borrhål sen dom letade efter olja.


Efter lite vägkrångel så styrde vi mot Boda Kyrkby och Styggforsen. Synd att det regnade lite och luften var så klibbig, mycket mysigare när det är sol. Nu var det lite läskigt när trappstegen var så hala... det är ju högt!  Barnen tog våra varningar på allvar och tog det lugnt, även om det finns staket så... Man måste gå längst ut på Fogdeklippan fast det är smalt och högt.


 Fodgeklippan från andra sidan, 30 meter hög.
 Här vid Getryggen så ser man verkligen hur meteoritnedslaget vände på berggrunden. Lagren brukar ligga horisontellt men här är dom lodräta istället.Sparbössa om man vill skänka en slant till att bevara området.

Jag tycket att området är mysigt, även om det inte tar lång stund att gå runt. Men har man vägarna förbi så kan man gott göra ett stopp. Det finns bra informations- skyltar längs slingan om både det ena och det andra. 
Vi åkte hemåt igen och stannade hos en jobbarkompis till P för att titta på hans höns och hos en annan kompis för att titta på en bil. Den var som tur var flyttad ;) Nu är vi hemma igen och har fikat glasswienerbröd inhandlade hos Hedins bröd i Boda Kyrkby.

4 kommentarer:

Hemkära Hanna sa...

Vilken härlig, regnig utflykt det låter som ni haft!

Tomas Varg sa...

Vilken fantastisk dag ni måste ha haft trots regn. Otroligt fina bilder och vad intresant med meteornedslaget. Sen gillar jag citat "och nog fan regnade det på dom flesta ställena" Haha! :)
KRAM

Livskrafter sa...

Åh vid Styggforsen har jag också varit. Det är så magiskt vackert där
Kram

Annika sa...

Där var vi förra sommaren :)

Snacka om läckert ställe :)